Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 7 maja 2016

Tarta orzechowo-truskawkowa


Kruche orzechowe ciasto, kremowy, mocno truskawkowy i aksamitnie gładki krem. Nie ma lepszego połączenia ;) .

Tarta orzechowo-truskawkowa

 Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g  mielonych orzechów włoskich
  •   200 g zimnego masła
  •  szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  3 żółtka


Łączymy mąkę, zmielone orzechy włoskie, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wylepiamy nim 2 formy na tartę o średnicy ok. 24 cm.  Dno dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - na ok. 40 minut - aż ładnie się zrumienią. Tarty  studzimy.

Krem truskawkowy:

  •   450 g  truskawek - w sezonie użyjmy świeżych,poza sezonem mrożonych
  •  1 szklanka mleka
  •  3/4 lub  szklanka cukru - w zależności od słodkości owoców
  •   3 łyżki mąki pszennej
  •  łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g mascarpone

Truskawki (jeśli mamy mrożone, nie musimy ich uprzednio rozmrozić) zagotowujemy razem z cukrem i dokładnie blendujemy. W mleku rozrabiamy mąki. Mieszankę przelewamy do gotujących się truskawek. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu aż powstanie gęsty budyń. Budyń przecieram przez gęste sitko. Studzimy. Wystudzony dodajemy porcjami do mascarpone.

Tarty wypełniamy truskawkowym kremem. Dekoracyjny rant wykonujemy za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorujemy czekoladowymi chipsami o smaku orzechowym i posypką czekoladową. Tarty podajemy schłodzone. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Wspaniałe ciacho, częstuje się kawałkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i życzę smacznego ;)

      Usuń
  2. Jestem pod wrażeniem dekoracji. Wygląda niebiańsko :) Trzeba mieć prawdziwy talent do takich pięknych dekoracji. Chyba nie jadłam jeszcze truskawkowo - orzechowego połączenia, co tym bardziej kusi :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie https://karolnakuchmaci.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń