Pierożki z piekarnika to fajna alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Dziś w wersji wiosennej- mocno aromatyczne od świeżego koperku, z dużą ilością witamin i pozytywnej energii- jarmuż, młody szpinak, delikatny twaróg i zdrowy olej rzepakowy to doskonałe połączenie. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego stosuję go do swoich zdrowych potraw, które później z ogromną radością serwuję swoim bliskim. Pieczone pierożki koperkowe (niezwykle chrupiące i z bogatym wnętrzem) podałam tym razem z lekkim sosem na bazie jogurtu i koperku - ten ostatni uwielbiam i kiedy tylko mogę dodaję go do wiosenno-letnich potraw. Zapraszam na smakowity wegetariański posiłek w iście wiosennym stylu.
Pieczone pierożki koperkowe z jarmużem, młodym szpinakiem, serem i olejem rzepakowym
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- ok. 1 szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- pęczek koperku
Łączymy mąkę z solą i drobno posiekanym koperkiem. Dodajemy żółtko i olej
i zarabiamy nożem tworząc kluski. Następnie stopniowo dolewamy ciepłą wodę.
Kiedy mąką wchłonie płyn i powstaną kluski zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Zostawiamy je pod przykryciem na pół godziny.
Farsz:
- 250 g młodego szpinaku
- 200 g jarmużu
- 5 łyżek mleczka kokosowego (lub śmietanki)
- 250 g serka ricotta
- 250 g wędzonego twarogu solankowego
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 4 łyżki oleju rzepakowego do farszu
- olej rzepakowy do posmarowania pierożków
- kilka drobno posiekanych suszonych daktyli
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy
drobno posiekany czosnek. Do lekko podsmażonego czosnku dodajemy drobno
posiekane liście jarmużu (pozbawione zdrewniałych części) i mleczko kokosowe -
całość dusimy ok. 10 minut. Po tym
czasie dodajemy drobno posiekany szpinak i całość ponownie smażymy ok. 10
minut- cały płyn musi odparować. Całość studzimy. Wystudzony farsz dodajemy do
serka ricotta i rozdrobnionego sera wędzonego, dodajemy posiekane daktyle
doprawiamy solą pieprzem i gałką. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki,
nakładamy na nie łyżeczkę farszu i zlepiamy jak klasyczne pierogi. Układamy na blasze
piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy olejem rzepakowym-
pomocny będzie pędzelek z włosiem. Pieczemy ok. 20-25 minut. temp. 200 stopni.
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka majonezu
- sól do smaku
- pęczek koperku
Uwielbiam pierogi. Pieczonych to ja chyba jeszcze nie jadłam w takiej wersji. Baaa, na pewno nie jadłam. Bardzo wykwintne. Póki co z jarmużem robiłam jedynie koktajle :) Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńPyszne i świetnie wyglądają.
OdpowiedzUsuń