Tarta orzechowo-truskawkowa
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g zimnego masła
- szklanka drobnego cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Łączymy mąkę, zmielone orzechy włoskie, cukier i proszek do
pieczenia. Dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko
wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wylepiamy
nim 2 formy na tartę o średnicy ok. 24 cm. Dno dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni - na ok. 40 minut - aż ładnie się zrumienią.
Tarty studzimy.
Krem truskawkowy:
- 450 g truskawek - w sezonie użyjmy świeżych,poza sezonem mrożonych
- 1 szklanka mleka
- 3/4 lub szklanka cukru - w zależności od słodkości owoców
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g mascarpone
Truskawki (jeśli mamy mrożone, nie musimy ich uprzednio rozmrozić)
zagotowujemy razem z cukrem i dokładnie blendujemy. W mleku rozrabiamy mąki.
Mieszankę przelewamy do gotujących się truskawek. Cały czas mieszając gotujemy
na małym ogniu aż powstanie gęsty budyń. Budyń przecieram przez gęste sitko.
Studzimy. Wystudzony dodajemy porcjami do mascarpone.
Wspaniałe ciacho, częstuje się kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego ;)
UsuńJestem pod wrażeniem dekoracji. Wygląda niebiańsko :) Trzeba mieć prawdziwy talent do takich pięknych dekoracji. Chyba nie jadłam jeszcze truskawkowo - orzechowego połączenia, co tym bardziej kusi :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie https://karolnakuchmaci.wordpress.com/