Placek drożdżowy roladkowy z powidłami i kremem czekoladowym
Składniki na 2 duże keksówki (składniki w temp. pokojowej)
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 75 g świeżych drożdży
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 150 g roztopionego i przestudzonego masła
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- łyżka pasty waniliowej
- kilka łyżek powideł
- kilka łyżek kremu czekoladowo-orzechowego
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
Zaczyn-
drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy połową ciepłego
mleka- dokładnie mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok.
15 minut.
Do
dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, przestudzone masło, pozostałe
mleko i cukier, skórkę z cytryny, pastę waniliową, szczyptę soli oraz zaczyn.
Całość dokładnie wyrabiamy- ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto
podwoi swoją objętość, ponownie lekko wyrabiamy .
Ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą
wałkujemy i smarujemy - dwa placki powidłami, kolejne dwa kremem czekoladowym. Każdy placek zawijamy wzdłuż
dłuższego boku jak roladę. Kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Wylepiamy nimi
lekko dociskając 2 klasyczne keksówki -
wyłożone papierem do pieczenia, a następnie wysmarowane masłem i wysypane mąką. Kromki czekoladowe i z powidłami układajmy
w miarę naprzemiennie.
Kruszonka-
zimnie masło siekamy z mąką i cukrem. Kruszonką posypujemy placki. Drożdżówki
pieczemy ok. 55 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!
O rany, bosko wygląda!
OdpowiedzUsuńŚwietny placek, zjadłabym na śniadanie z kubkiem mleka.
OdpowiedzUsuńO tak, drożdżówka najlepsza z zimnym mlekiem ;) . Pozdrawiam.
UsuńCudowny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWypisz wymaluj- babka Gubana. Pycha. Jestem entuzjastką słodkiego siadania :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Też zdecydowanie wolę śniadania na słodko :)
UsuńJeju, naprawdę pysznie się prezentuje :) Uwielbiam drożdżowce. A na takie roladkowe zwłaszcza mam ostatnio ochotę. Domowy jest przepyszny. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Megly :)
Usuń