Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 24 czerwca 2016

Krokiety mięsno-warzywne

Kto nie lubi krokietów? Te domowe smakują zawsze. Dziś w wydaniu na bogato- z mięsem i dużą ilością warzyw. Smacznego ;) .



 Krokiety mięsno-warzywne

 Składniki na 24 krokiety
Ciasto:

  •   4 jajka
  • 2 kopiaste szklanki mąki
  •  2 szklanki mleka
  •  2 szklanki wody gazowanej
  •   pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki stopionego masła


Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka, dodajemy połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, stopione masło i wody- tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.

Nadzienie:

  •  ok. 1,5 kg  mięsa mielonego  (u mnie - z piersi indyka  i boczku)
  • papryka czerwona
  •  średni bakłażan
  •   2 czerwone cebule
  •   por
  • 500 g pieczarek
  •   2 marchewki
  •  5 jajek
  •   sól
  •   pieprz
  •   olej rzepakowy

Dodatkowo:

  • ketchup
  •  ewentualnie 24 plasterki ulubionego sera żółtego

 Mięso z indyka i boczek mielimy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Najlepiej smażyć na 2 partie- wtedy mięso ładnie się zrumieni. Jeśli będziemy mieli zbyt dużo mięsa na raz, zacznie się gotować i pozostanie nieapetycznie szare. Mięso przekładamy do miski, a na tej samej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy drobną posiekaną cebulę, pora i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażymy, aż warzywa się zrumienią i dodajemy do mięsa.  Pieczarki ścieramy na tarce i smażymy na tej samej patelni. Rumiane przekładamy do mięsa. Paprykę i bakłażana kroimy w drobną kostkę i również smażymy na tej samej patelni. Dodajemy do farszu.  Doprawiamy solą i pieprzem. Do farszu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Całość  ponownie przekładamy na patelnię - dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Farsz studzimy.
Usmażony  naleśnik smarujemy odrobiną ketchupu, (jeśli lubimy) układamy plasterek sera i dajemy  sporą porcję farszu-   zwijamy jak krokiety. 

PANIERKA:

  • 3 jajka +odrobina wody
  • bułka tarta
Zawinięte naleśniki panierujemy w jajku rozbełtanym z odrobiną wody i bułce. Smażymy na oleju rzepakowym na rumiano. Smacznego! 



3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smaczne. Krokiety idealne. Najbardziej lubię takie z mięskiem i z czymś jeszcze. Często u mnie w domu bywały jeszcze z pieczarkami. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa sprawa, w sumie od dawna nie robiłem krokietów. Przyrządzę więc w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń