Krokiety mięsno-warzywne
Ciasto:
- 4 jajka
- 2 kopiaste szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody gazowanej
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki stopionego masła
Do
miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka, dodajemy połowę
mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Stopniowo dodajemy
pozostałe mleko, stopione masło i wody- tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto.
Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy
odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie
naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Nadzienie:
- ok. 1,5 kg mięsa mielonego (u mnie - z piersi indyka i boczku)
- papryka czerwona
- średni bakłażan
- 2 czerwone cebule
- por
- 500 g pieczarek
- 2 marchewki
- 5 jajek
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Dodatkowo:
- ketchup
- ewentualnie 24 plasterki ulubionego sera żółtego
Mięso z indyka i boczek mielimy i smażymy
na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Najlepiej smażyć na 2 partie- wtedy
mięso ładnie się zrumieni. Jeśli będziemy mieli zbyt dużo mięsa na raz, zacznie
się gotować i pozostanie nieapetycznie szare. Mięso przekładamy do miski, a na
tej samej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy drobną posiekaną cebulę, pora i startą
na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażymy, aż warzywa się zrumienią i
dodajemy do mięsa. Pieczarki ścieramy na
tarce i smażymy na tej samej patelni. Rumiane przekładamy do mięsa. Paprykę i
bakłażana kroimy w drobną kostkę i również smażymy na tej samej patelni. Dodajemy
do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do farszu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Całość ponownie przekładamy na patelnię - dokładnie
mieszamy i chwilę smażymy. Farsz studzimy.
Usmażony
naleśnik smarujemy odrobiną ketchupu, (jeśli lubimy) układamy plasterek
sera i dajemy sporą porcję farszu- zwijamy jak krokiety.
PANIERKA:
- 3 jajka +odrobina wody
- bułka tarta
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńAle smaczne. Krokiety idealne. Najbardziej lubię takie z mięskiem i z czymś jeszcze. Często u mnie w domu bywały jeszcze z pieczarkami. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńCiekawa sprawa, w sumie od dawna nie robiłem krokietów. Przyrządzę więc w takiej wersji
OdpowiedzUsuń