niedziela, 17 lipca 2016

Ćapati z masłem anchois i smażonymi pieczarkami

 Ćapati z masłem anchois i smażonymi pieczarkami


 

 Ćapati - idnyjskie chlebki z patelni

 


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju spod anchois - czyli cały z jednej 50 g puszki
  • niepełne 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól
  •  pęczek koperku


Do mąki dodajemy drobno posiekany koperek, 1/4 łyżeczki soli oraz olej spod anchois. Dodajemy stopniowo wodę- zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Dzielimy na 4 części. Wałkujemy i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Podajemy z masłem anchois i pieczarkami

Masło anchois


  • 200 g miękkiego masła
  •   puszka filetów anchois - 50 g

Masło ucieramy w moździerzu z drobno posiekanymi filetami anchois. Przekładamy do foli spożywczej nadając kształt cygara i wstawiamy do lodówki, żeby masło stężało.

Smażone pieczarki ze szczypiorkiem


  • ok. 600 g pieczarek
  •    pęczek szczypiorku
  •  sól
  •    pieprz
  •  2 łyżki masła klarowanego


Oczyszczone pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pieczarki i smażymy na złoty kolor. Pod koniec dodajemy posiekany szczypior i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy świeżym szczypiorkiem.Smacznego!




2 komentarze:

  1. Ale cudowny przepis. Aż zgłodniałam.
    Zapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to musi być dobre. Zupełnie mi nieznana nazwa, ale za to smaki totalnie do mnie przemawiają. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń