wtorek, 22 listopada 2016

Inka na Tropikach

Dziś pomysł na pyszną kawę znaną każdemu już z dzieciństwa. Będzie trochę sentymentalnie, ale na pewno nie nudno, a tym bardziej nie banalnie. Połączenie zbożowej kawy z egzotycznym mango i kokosem to strzał w dziesiątkę. Inkę na Tropikach czy też Zbożowe Tropiki przygotujecie bez użycia białego cukru i mleka krowiego. Bazą będzie mleczko kokosowe i mleko owsiane. Przepis ten mogą więc wykorzystać osoby uczulone na nabiał. Ot taka zdrowa słodkość - kawa i deser w jednym. Posmakuje i dużym i małym łasuchom. Napój dostarczy dużo energii, witamin i co ważne w jesienno- zimowe wieczory doskonale rozgrzeje dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw. Zapraszam!

Inka na Tropikach/ Zbożowe Tropiki


 Składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżeczki Inki klasycznej - patrz link
  • puszka mleczka kokosowego 400 ml
  • 1 dojrzały owoc mango
  • 4-6 łyżek syropu klonowego
  • po dużej szczypcie cynamonu, gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku
  • ok. 1/2 szklanki mleka owsianego (tak by razem z wodą z mleczka kokosowego uzyskać 400 ml płynu)
  •  łyżka wiórków kokosowych



Wiórki kokosowe prużymy na suchej patelni do zarumienienia. Kiedy nabiorą złotego koloru odstawiamy do wystygnięcia.

Dojrzałe mango kroimy w kostkę, dodajemy cynamon, gałkę, ostrą paprykę i 2 łyżki syropu klonowego. Całość zagotowujemy, następnie blendujemy na gładkie puree.


Puszkę mleczka wstawiamy do lodówki na dobę. Po tym czasie delikatnie otwieramy puszkę i zbieram kokosową śmietankę. Pozostałą wodę kokosową (powinniśmy uzyskać 1 szklankę) razem z mlekiem owsianym (w sumie musimy mieć 400 ml płynu) przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gorącym płynem zalewamy kawę i dokładnie mieszamy, ewentualnie dosładzamy syropem klonowym (ok. 2 łyżek).

Kokosową śmietankę miksujemy z 2 łyżkami syropu klonowego na puszystą masę.

Gorące puree z mango przekładamy do 2 szklanek. Zalewamy przygotowaną Inką. Wierzch wykańczamy kokosową bitą śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy od razu- napój jest aromatyczny i rozgrzewający. Ostra papryka nadaje całości przyjemnej pikanterii, mango i syrop klonowy słodyczy, a mleczko i wiórki kokosowe egzotycznego charakteru. Kawa i deser w jednym. Nikt jej się nie oprze.













Łączy przyjemne z naturalnym

2 komentarze:

  1. Intrygujące połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się, bardzo intrygujące... :) i chętnie je wypróbuję

    OdpowiedzUsuń