Połączenie kawy zbożowej, szpinaku, pomarańczy i kokosu na pierwszy rzut oka wydaje się dziwnym pomysłem, ale efekt końcowy może okazać się zaskakująco smaczny i oczywiście bardzo zdrowy. Jeśli lubisz koktajle na bazie szpinaku, ta kawa powinna przypaść Ci do gustu. ;)
ShrekInka
Składniki na 2 porcje:
- 125 g mrożonego szpinaku
- łyżka oleju kokosowego
- 1-2 łyżki miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- łyżka pestek dyni
- 2,5 szklanki mleka owsianego plus 12 łyżek do szpinaku
- 5 łyżeczek Inki klasycznej
- sok z połowy pomarańczy
- skórka pomarańczowa
- szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu

Na patelni na oleju kokosowym smażymy szpinak aż odparuje nadmiar wody.
Dodajemy łyżkę miodu, sok pomarańczowy, wiórki kokosowe, pestki dyni i
doprawiamy gałką i cynamonem. Chwilę smażymy i blendujemy na gładki mus
dolewając 12 łyżek mleka owsianego . Przelewamy do 2 szklanek. Inkę
rozpuszczamy w gorącym mleku owsianym (2,5 szklanki), do którego możemy dodać łyżeczkę miodu
i delikatnie przelewamy
na zielony mus. Zdobimy zestem z pomarańczy.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz