SzarlotInka czyli płynna szarlotka zbożowa
Składniki na 2 kawy:
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki ryżu
- ok. pół szklanki mleka do gotowania ryżu
- 300 ml mleka do kawy
- 4 łyżeczki Inki klasycznej
- łyżeczka miodu malinowego
- cynamon
- 100 ml gorącej wody
W garnku zagotowujemy pół szklanki mleka. Na gotujące się mleko wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości na mały ogniu od czasu do czasu mieszając - w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę mleka. Kiedy ryż będzie miękki, dodajemy pokrojone w kostkę obrane jabłuszko. Całość prużymy, aż jabłko będzie miękkie. Doprawiamy cynamonem i miodem. Całość dokładnie blendujemy i wykładamy do 2 szklanek.
4 łyżeczki Inki zalewamy 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy , aż kawa się rozpuści.
Mleko podgrzewamy i spieniamy za pomocą spieniacza. Przelewamy do 2 szklanek z jabłkami. Następnie wolnym strumieniem dolewamy przygotowaną Inkę. Powinniśmy uzyskać puszystą piankę. Kawę możemy udekorować cynamonem. Przed wypiciem całość najlepiej wymieszać, wówczas w każdym łyku poczujemy smak szarlotki ;) . Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz