Placki cebulowe
Placuszki:
- 4 średnie cebule
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- jajko
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 2-3 łyżki mleka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- olej rzepakowy do smażenia
- łyżeczka cukru
- 200 g twarogu typu włoskiego capri
Placuszki:
Cebulę
kroimy w piórka i karmelizujemy na oleju rzepakowym dodając łyżeczkę cukru i
doprawiając do smaku solą.
W misce łączymy ze sobą mąkę, sól, proszek
do pieczenia. Dodajemy jajko, mleko, jogurt
i dokładnie mieszamy. Ciasto musi być dość gęste. Dodajemy wystudzoną
cebulę i pokruszony twaróg. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na
rumiano z obu stron albo na suchej teflonowej patelni albo na odrobinie dobrze
rozgrzanego oleju rzepakowego. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
Placki są przepyszne...Mogłabyś podpowiedzieć, jaka mąka bezglutenowa sprawdziłaby się w tym przepisie?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że placuszki smakowały :) . Myślę, że można spróbować z bezglutenową mąką owsianą, mąką gryczaną lub kukurydzianą :)
Usuń