Drożdżowa gwiazda to doskonały pomysł na bożonarodzeniowe ciasto. Będzie prawdziwą gwiazdą każdego świątecznego stołu. Idealnie sprawdzi się również w wersji z nadzieniem makowym i właśnie taka zagości na moim wigilijnym stole. Przepisem podzielę się z Wami niebawem. Zapraszam.
Drożdżowa gwiazda z powidłami śliwkowymi i kremem orzechowo-czekoladowym
Na ciasto:- 3 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklani cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
Nadzienie:
- ok. 80-100 g kremu czekoladowo-orzechowego np. Nutella
- ok. 200 g powideł śliwkowych
- 1 jajko rozbełtane z odrobiną wody do posmarowania gwiazdy
Drożdże
kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy łyżkę
mąki. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę i pozostawiamy pod
przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Pozostałą mąkę
mieszamy z resztą cukru i solą. Dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, roztopione
masło oraz zaczyn. Całość wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto. Wyrobione
ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką pozostawiamy do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu na ok. 1- 1,5 godziny.
Wyrośnięte
ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 27
cm. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim jeden
okrąg ciasta i smarujemy cienką warstwą powideł pozostawiając 1 cm rant.
Przykrywamy drugim plackiem, smarujemy kremem typu nutella, przykrywamy trzecim
plackiem, ponownie smarujemy powidłami i przykrywamy ostatnim czwartym
krążkiem. Całość lekko dociskamy. Wyrównujemy brzegi odcinając nierówności -
możemy przyłożyć talerz i odrysować idealny okrąg. Na środku szklanką
zaznaczamy okrąg- jego nie będzie nam wolno przeciąć. Ciasto niczym tort
dzielimy na 16 części pamiętając by nie przeciąć środkowego kółka.
Bierzemy 2
odcięte kawałki - tzw. parę i jednocześnie skręcamy dwukrotnie - od siebie
(jeden od drugiego) (na zewnątrz). Brzegi
lekko zlepiamy i powstaje nam para. Ranty podwijamy pod spód. Tak samo robimy
z pozostałymi kawałkami. Powstanie 8 par. Rozetę przykrywamy ściereczką i
pozostawiamy w ciepłym miejscy na 20-30 minut.
Ciasto smarujemy rozbełtanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut
do zarumienienia. Dekorujemy cytrynowym lukrem (sok z połowy cytryny +
cukierpuder ile zabierze).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz