Kiełbaski w cieście francuskim
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- kilka ulubionych cienkich kiełbasek - u mnie ostre kiełbaski z chilli i serem pleśniowym
- 1 jajko
Z ciasta francuskiego wycinamy 2 płaty ciasta o długości równej długości kiełbasek. Na jednym z płatów układamy w ok. centymetrowy odstępach 3 kiełbaski i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. W miejscu przerw pomiędzy kiełbaskami dokładnie dociskamy ciasto francuskie, tak aby się skleiło. Następnie ostrym nożem kroimy w poprzek kiełbasek paski ciasta o szerokości 1-1,5 cm. Powstałe paluchy z kiełbaskami w środku układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Boki (czyli tą część paluchów, gdzie znajduje się ciasto francuskie) smarujemy rozbełtanym jajkiem. Paluszki pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz