Zapraszam na tort w świątecznej dekoracji. Orzechowe, wilgotne ciasto przełożone kremem waniliowym i kremem karmelowym na bazie nieco nietypowego składnika kremu, jakim jest ryż. Zapewniam Was, że zasmakuje każdemu i przywoła przyjemne wspomnienie z dzieciństwa i przysmaku niejednego z nas - ryżu na mleku. Ciasto jest bardzo duże i podzielne - łatwo się porcjuje na cienkie kawałki, więc bez problemu ugościmy nim dużą ilość gości (co podczas świąt jest dodatkowym atutem). Zapraszam.
Karmelowy tort orzechowo-ryżowy
Ciasto orzechowe:
- 10 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1 szklanka zblendowanych na okruszki ciasteczek maślanych (szklanka po zblendowaniu)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku - od tego momentu mieszamy ręcznie za pomocą szpatułki.
Do masy dodajemy (porcjami) wymieszane składniki sypkie (mąkę, proszek do pieczenia, zmielone ciasteczka i orzechy włoskie) i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Na koniec dodajemy olej i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm , dno wyłożone papierem do pieczenia, całość wysmarowana masłem i wysypana mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka ok. 55-60. Ciasto studzimy, wystudzone dzielimy na 3 części.
- 400 g ryżu
- woda do gotowania
- 1 szklanka kremówki 36%
- 2 szklanki i 2 łyżki cukru pudru
- 600 g miękkiego masła
- krem wedlowski karmelowy 230 g
- łyżka pasty waniliowej
Ryż gotujemy do miękkości.
Ryż mielimy w maszynce o drobnych oczkach 3 razy na gładką masę - po dwukrotnym zmieleniu dodajemy kremówkę i dokładnie mieszamy, dopiero taką nawilżoną masę ponownie mielimy.
Krem waniliowy - 300 g miękkiego masła miksujemy na puszysto ze szklanką i 2 łyżkami cukru pudru. Dodajemy łyżkę pasty waniliowej i dokładnie miksujemy. Następnie cały czas miksując dodajemy po 1-2 łyżki masy ryżowej (dodajemy w sumie połowę przygotowanej masy ryżowej).
Krem karmelowy - 300 g miękkiego masła miksujemy na puszystą masę ze szklanką cukru pudru. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po 1-2 łyżki kremu karmelowego. Kiedy dodamy już cały krem , dodajemy partiami pozostałą masę ryżową.
Składanie: -1 placek orzechowy - masa karmelowa - ciasto - masa ryżowa waniliowa - ciasto.
Masa wierzchnia:
- 500 g mascarpone
- 4 łyżki mleka
- 190 g ptasiego mleczka karmelowego (1/2 opakowania)
W garnku zagotowujemy mleko. Ptasie mleczko drobno kroimy i przekładamy do gotującego się mleka. Na małym ogniu cały czas mieszając rozpuszczamy ptasie mleczko - musimy uzyskać jednolitą masę. Całość studzimy.
Mascarpone ucieramy na puszysty krem. Porcjami cały czas miksując dodajemy wystudzoną masę karmelową. Gotowym kremem pokrywamy wierzch i boki tortu. Ciasto dobrze schładzamy.
- 500 g mascarpone
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 90 g czekolady karmelowej
Czekoladę siekamy i topimy nad gorącą kąpielą wodną. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i dokładnie miksujemy na gładki krem. Kremem pokrywamy wierzch i boki ciasta. Za pomocą specjalnej szpachelki dekorujemy boki rzeźbiąc poziome paski. Na górze robimy rant z kremu za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki gwiazdki.
- gorzka czekolada
- łyżka oleju
- orzechy włoskie
Gorzką czekoladę ścieramy na tarce o drobny oczkach i za pomocą foremek robimy wzorek na cieście - foremkę plastikową w kształcie gwiazdki delikatnie zwilżamy kremem, którym pokrywaliśmy ciasto i dociskamy do startej czekolady, następnie jak stempelkiem odciskamy gwiazdkę na torcie. Dekorujemy posiekanymi orzechami.
50 g gorzkiej czekolady topimy z łyżką oleju nad gorąca kąpielą wodną. Do roztopionej czekolady dodajemy jedną drobno pokrojoną kosteczkę czekolady i dokładnie mieszamy, aż dodana czekolada się rozpuści. Za pomocą łyżki rysujemy czekoladą dowolne wzory na papierze do pieczenie. Czekamy aż zastygną i dekorujemy tort. Ciasto schładzamy w lodówce. Najlepiej żeby postało całą noc, wtedy lepiej się kroi. Przed podaniem powinno postać w temperaturze pokojowej, aby masy na bazie masła stały się kremowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz