Polenta na słodko - deserowa polenta
Składniki:
- szklanka kaszki kukurydzianej
- 2 szklanki mleka
- 8 łyżek cukru waniliowego
- 100 g (10 szt.) ptasiego mleczka
- 100 g zimnego masła
- masło klarowane do obsmażenia
- cukier puder do dekoracji
Do gotującego się mleka wsypujemy kaszkę i gotujemy na małym
ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstej konsystencji. Pod koniec dodajemy
masło i cukier. Ptasie mleczko kroimy w drobniejsze kawałki i dodajemy do
ugotowanej kaszy. Kaszkę przekładamy do foremki wyłożonej folią spożywczą i
wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie wyciągamy z foremki
i kroimy w kostkę. Obsmażamy na maśle klarowanym z obu stron. Podajemy posypane
cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz