Tort sałatkowy ryżowo- śledziowy
Składniki:
- 400 g ryżu
- 4 szklanki wody
- 60 dag filetów śledziowych a'la Matjas
- puszka kukurydzy
- 400 ml majonezu
- łyżka musztardy stołowej
- 200 g jogurtu greckiego
- kilka ogórków konserwowych
- 4 jajka
- pieczarki w zalewie naturalnej
- cebula
- sól
- olej rzepakowy
Filety śledziowe moczymy w wodzie - dwukrotnie, zmieniając
wodę co 8-10 godzin. Cebulkę drobno siekamy. Namoczone śledzie osuszamy i
kroimy w kostkę. Do filetów dodajemy cebulkę i całość zalewamy olejem, tak by
ten odkładnie przykrył całą rybę z cebulą. Odstawiamy pod przykryciem do
lodówki na całą dobę.Śledzie z cebulką odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Do gotującej się osolonej wody wrzucamy ryż i gotujemy pod
przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do miękkości.
Majonez, śmietanę i musztardę dokładnie mieszamy na jednolity
sos, doprawiamy solą.
Na dużym talerzu układamy rant tortownicy i wykładamy połowę masy ryżowej - dokładnie
wyrównujemy powierzchnię. Całość
smarujemy jeszcze delikatnie sosem. Na ryż wykładamy pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe. Na ogórki wykładamy warstwę śledzia z cebulką. Całość smarujemy
sosem, posypujemy kukurydzą. Przykrywamy ostrożnie pozostałą masą ryżową.
Delikatnie wyrównujemy i smarujemy pozostałym sosem. Na wierzch ścieramy
ugotowane na twardo jajka - ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Pieczarki układamy dekoracyjnie tworząc rant tortu. Sałatkę odstawiamy do lodówki na
kilka godzin, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Przed podaniem sos zebrany na talerzu delikatnie zlewamy. Zdejmujemy rant tortownicy i porcjujemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz