Ciasto naleśnikowe daje nam wiele możliwości - dziś przepis na ciasto naleśnikowe ze szczypiorkiem. Pięknie wygląda i pysznie smakuje :) .
Ciasto naleśnikowe ze szczypiorkiem
Naleśniki z warzywami
Ciasto:- 2 jajka
- 1
żółtko
- 1
kopiasta szklanka mąki
- 1
szklanka mleka
- 1
szklanka wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka
stopionego masła
- 2 garście drobno posiekanego szczypiorku
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka i żółtko,
dodajemy połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta.
Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, stopione masło i wody- tyle by uzyskać dość
rzadkie ciasto. Dodajemy szczypiorek i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto
odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła-
najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu
stron do lekkiego zrumienienia.
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 bakłażan
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- 300 g parówek z szynki
- 100 g fety w kostkach
- 2 łyżki ketchupu
- pęczek szczypioru
- po 2 plastry sera żółtego salami królewskiego na naleśnik
Na maśle klarowanym smażymy na rumiano pokrojone w talarki
pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany szczypiorek i jeszcze
chwilę smażymy. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni na maśle klarowanym
smażymy drobno posiekanego bakłażana - dodajemy do pieczarek. Parówki kroimy w
drobną kostkę i także smażymy na tej samej patelni - rumiane dodajemy do
warzyw. Dodajemy fetę w kostkach, ketchup, doprawiamy solą i pieprzem -
dokładnie mieszamy.
Na naleśniku układamy 2 plasterki sera i wykładamy dużą
porcję farszu. Zwijamy jak krokiety. Przed podaniem podpiekamy kilka chwil albo
w piekarniku, albo w mikrofalówce. Możemy również podsmażyć na odrobinie masła
klarowanego na patelni.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńBez parówek także można?
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuń