Zapiekany kuskus z mleczkiem koksowym to fajny deser czy śniadanie. Po zapieczeniu w piekarniku kuskus staje się zwarty i można go kroić jak ciasto. Świetnie smakuje podany z jabłkami zapiekanymi na wierzchu placka.
Zapiekany kuskus pod jabłkami - bez jaj i nabiału
Składniki forma na tartę 30 cm:
- 300 g kaszy kuskus
- pół szklanki wody
- niepełne pół szklanki miodu do kaszy (w zależności, jak słodką kaszę lubicie)
- 400 ml mleczka kokosowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5-6 jabłek
- 3-4 łyżki miodu do jabłek
W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód. Tak przygotowaną wodą
zalewamy kuskus i zostawiamy pod
przykryciem na kilka chwil. Kiedy kuskus wchłonie wodę, dodajemy mleczko
kokosowe, ekstrakt waniliowy - dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka.
Całość podgrzewamy krótką chwilę na średnim ogniu cały czas mieszając, aż kasza będzie
całkowicie miękka. Kaszę przekładamy do foremki. Na wierzchu układamy
kawałki jabłek (pokrojonych w plasterki - ze skórką). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut (aż jabłka będą miękkie). Miód topimy w garnku i polewamy upieczoną
tartę. Podajemy od razu lub po wystudzeniu jako przekąskę.
Kuskusowy spód jest dość zwarty, plasterki jabłek, jeśli owoce nie są bardzo soczyste, nie przykleją się do ciasta - ich zadaniem jest osłaniać wierzchnią warstwę placka i chronić ją przed utworzeniem się twardej nieprzyjemnej skorupki - nawilżają ciasto. Zapiekanka świetnie smakuje z jogurtem greckim, bitą śmietaną lub dla osób unikających nabiału z kokosową śmietanką.
Kuskusowy spód jest dość zwarty, plasterki jabłek, jeśli owoce nie są bardzo soczyste, nie przykleją się do ciasta - ich zadaniem jest osłaniać wierzchnią warstwę placka i chronić ją przed utworzeniem się twardej nieprzyjemnej skorupki - nawilżają ciasto. Zapiekanka świetnie smakuje z jogurtem greckim, bitą śmietaną lub dla osób unikających nabiału z kokosową śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz