Sernik orzechowy w dzisiejszej wersji jest bardzo aromatyczny o intensywnie wyczuwalnym smaku orzechów włoskich. W przeciwieństwie do większości serników, w których "orzechowość" ;) polega na dodatkowej warstwie z orzechów włoskich (u mnie też taki sernik znajdziecie- klik), w dzisiejszym cieście orzechowa jest sama masa serowa. A to dzięki dużej ilości domowego masła orzechowego, przygotowanego właśnie z orzechów włoskich. Spód ciasta jest czekoladowy, wierzch stanowi polewa cappuccino. Serdecznie polecam ;) .
Ps. Samo masło orzechowe możecie również zastosować jako smarowidło na bułki, farsz do bułeczek drożdżowych czy do naleśników.
Sernik orzechowy na czekoladowym spodzie
Masło orzechowe:
- 300 g orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego/ ewentualnie słodkiej śmietanki
Orzechy
moczymy w zimnej wodzie ok. 30 minut. Odcedzamy i blendujemy z cukrem
waniliowym na gładką masę. Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i ponownie
blendujemy. Mało orzechowe mamy gotowe.
Sernik orzechowy
- 250 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- jajko
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
Łączymy składniki suche- mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia, cukier i
cukier waniliowy. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy
ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki- możemy również przygotować je dzień
wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc. Ja zazwyczaj tak robię.
Ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm
(wysmarowana masłem i obsypana mąką). Kawałek ciasta odkładamy na później do
dekoracji.
Spód
podpiekamy ok. 20 minut, temp. 180 stopni
Masa serowa
(składniki w temp. pokojowej):
- 500 g sera trzykrotnie zmielonego (klasyczny twaróg, może być z wiaderka)
- 500 g twarogu typu włoskiego
- 100 g miękkiego masła
- przygotowane masło orzechowe
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
- łyżka mąki pszennej (czubata)
Ser typu włoskiego dokładnie blendujemy (jeśli będzie za suchy możemy
podczas blendowania dodać 1-2 łyżki mleka). Miękkie masło ucieramy z masłem
orzechowym, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy maślano-orzechowej dodajemy mąki i cały czas miksując
naprzemiennie twaróg, ser typu włoskiego i jajka. Masę wylewamy na podpieczony
spód. Odłożony wcześniej kawałek ciasta cienko wałkujemy i wykrawamy ciasteczka
o dowolnym kształcie- u mnie motyle. Układamy je delikatnie na wierchu sernika.
Ciasto pieczemy ok. 80-90 minut temp. 180 stopni (na ok. 20 minut przed
wyjęciem z piekarnika będziecie zapewne musieli przykryć ciasto papierem do
pieczenia, żeby wierzch ciasta zbytnio się nie przypiekł) . Sernik studzimy
przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cappuccino karmelowego
- cukier puder ile zabierze
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń