Polenta paprykowa z pastą kukurydzianą i serkiem śmietankowym
Składniki- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- szklanka kaszki kukurydzianej
- 2 Łyżki masła
- łyżeczka słodkiej papryki
- 60 g sera królewskiego
- masło klarowane do smażenia
Na 2 szklanki gotującej się wody z dodatkiem soli wsypujemy
1 szklankę kaszy i gotujemy na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody-
cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy masło, paprykę i starty na tarce o dużych oczkach ser.
Płytkie naczynie wykładamy folią, przekładamy do niego polentę wygładzając
powierzchnię. Całość studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. Kiedy polenta
zastygnie wyjmujemy z naczynia, kroimy w kwadraty, a następnie obsmażamy je z
każdej strony na maśle kalrowanym.
Pasta kukurydziana
- puszka kukurydzy
- łyżka serka śmietankowego lekko solonego
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju
- kilka plastrów sera śmietankowego
Kukurydzą odsączoną z zalewy przekładamy do blendera i
blendujemy na gładką masę z olejem i ząbkiem czosnku. Dodajemy serek, sól,
pieprz oraz ocet i ponownie miksujemy. Chłodzimy, żeby pasta nabrała
odpowiedniej konsystencji.
Pastą kukurydzianą smarujemy plasterki sera śmietankowego,
zwijamy w ruloniki i układamy na obsmażonej polencie. Smacznego!
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń