Kostka mleczno-śmietankowa to idealne i proste ciasto bez pieczenia dla prawdziwych łasuchów. Słodycz mleka w proszku zostaje złamana nutą kwaśnego rabarbaru (w gotowym cieście rabarbaru nie czuć, jego rolą jest przełamanie mlecznego smaku). Cięższy spód mleczny równoważy lekka i puszysta pianka śmietankowa z nutą wanilii. Ciasto jest bardzo podzielne i polecam serwować go w małych kawałkach, niczym batoniki - jest słodkie i taka porcja powinna wystarczyć, żeby zaspokoić głód na słodkie. ;)
Milky cake no bake - kostka mleczno-śmietankowa
Masa czekoladowa:
- 200 g masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki wody
- 400 g rabarbaru
- 500 g mleka w proszku 27%
- 200 g herbatników maślanych
- 150g czekolady z kawałkami chrupków i kukurydzy
W garnku topimy masło z cukrem pudrem i wodą. Dodajemy drobno pokrojony rabarbar i gotujemy do miękkości. Całość blenujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę, dodajemy 100 g pokruszonych herbatników i ponownie mieszamy.
Pozostałe 100 g herbatników układamy na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm. Wykładamy na nie masę mleczną, a na niej rozkruszamy posiekaną czekoladę - delikatnie dociskamy, żeby kawałki czekolady zagłębiły się w masie. Całość studzimy.
Krem śmietankowy:
- 500 g mascarpone
- 250 ml kremówki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- łyżeczka pasty waniliowej
Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i pastą waniliową na puszystą masę. Kremówkę miksujemy na puszysto. Kremówkę dodajemy porcjami do mascarpone i ręcznie mieszamy. Wykładamy na masę z mleka w proszku.
Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, żeby herbatniki nawilgły, a smaki się połączyły. Podajemy w temperaturze pokojowej - w przeciwnym razie masa na bazie mleka w proszku będzie za twarda.
Wygląda wspaniale. I do tego rabarbar. Jak dla mnie - bomba!
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie :)
OdpowiedzUsuń