Jak przygotować sałatę lodową?
składniki:- 1 sałata lodowa
- ok. 100 g parmezanu
- 4 duże kromki chleba żytniego na zakwasie
- 4 duże łyżki masła
- garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni
dressing:
- ok. 3 łyżki pesto z liści rzodkiewki i orzeszków ziemnych
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki musztardy chrzanowej
- pół łyżeczki soli (jeśli pesto jest słone, to mniej)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- łyżeczka miodu
Sałatę myjemy, suszymy i szarpiemy na mniejsze kawałki.
Na maśle na średnim ogniu przygotowujemy grzanki z chleba żytniego. Kiedy nabiorą z każdej
strony złotego koloru i wchłoną całe masło, zdejmujemy z ognia. Wystudzone
kroimy na małą kostkę.
Dressign: łączymy ze sobą pesto, musztardę, miód, ocet, sól
i pieprz, stopniowo dodajemy olej do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
Sałatę przekładamy do miski i tuż przed podaniem skrapiamy
ją sosem (nie musimy zużyć całego, pozostały sos możemy przechowywać w lodówce
kilka dni). Dodajemy pestki dyni, wiórki parmezanu i grzanki i dokładnie
mieszamy. Podajemy od razu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz