Krem kakaowy do tortu
Składniki:- 1 i 1/4 szklanki cukru
- niepełne pół szklanki wody
- 2 jajka - sparzone wrzątkiem
- 300 g miękkiego masła
- 3 kopiaste łyżki kakao
W garnku na niewielkim ogniu podgrzewamy cukier z wodą.
Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy płomień
i zagotowujemy. Musimy uzyskać jasny syrop. Zdejmujemy go z ognia i
lekko studzimy. W tym czasie w dużej misce ubijamy jajka. Do lekko podbitych
jajek, cały czas ubijając, dodajemy cienkim strumieniem gorący syrop.
Miksujemy, aż cała masa uzyska temp. pokojową. Kiedy lekko zgęstnieje, porcjami
dodajemy miękkie masło - z każdą minutą miksowania i kolejną porcją masła, masa
będzie gęstniała. Na koniec porcjami dodajemy kakao. Masa gotowa.
Rada: Gdyby zdarzyło się, że krem Wam się zważy, wystarczy
podgrzać całość nad gorącą kąpielą wodną cały czas mieszając i dodając 1 łyżkę
gorącej wody. Krem znowu będzie gładki. Wystarczy go wystudzić i schłodzić,
żeby ponownie stężał.
Do kremu trochę smaku waniliowego wzmocni jeszcze smak.
OdpowiedzUsuńqrcza masa jakas taka lejąca wyszła.
OdpowiedzUsuńCzy użyte zostało masło dobrej jakości (82%)? Czy baza jajeczna uzyskała temp. pokojową? Proszę wstawić krem na kilka minut do lodówki, powinien stężeć o ile masło jest dobrej jakości.
Usuńmnie tez taki rzadki wyszedl, ale mam nadzieje ze sie naprawi w lodowce.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń