Na weekend polecam pyszne i szybkie do przygotowania muffinki mleczne z cytrynowym kremem maślanym. Krem cytrynowy, który wykorzystałam do dekoracji babeczek, idealnie nadaje się również do przekładania tortów i różnego rodzaju ciast. Choć maślany, nie jest ciężki, a wręcz przeciwnie - orzeźwiający i delikatny. Polecam.
Muffinki mleczne z cytrynowym kremem maślanym
Na 12 babeczek
- 1,5 szklanki i 1 łyżka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kostek ptasiego mleczka
Miękkie masło ucieramy z cukrem i mlekiem w proszku.
Następnie dodajemy jajko i naprzemiennie mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do
pieczenia oraz mleko. Na sam koniec dodajemy pokrojone na kawałki ptasie
mleczko i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki
wyłożone papilotkami i pieczemy ok. 25-30 minut (do suchego patyczka) temp. 180 stopni. Muffinki studzimy. Z
wystudzonych babeczek odcinamy wystający brzuszek. Z odciętych czapeczek możemy
przygotować kanapeczki - wystarczy 2 odcięte czapeczki przełożyć przygotowanym
cytrynowym kremem.
Krem cytrynowy:
- 400 g miękkiego masła dobrej jakości
- 1 i 3/4 szklanki drobnego cukru
- 4 jaja - sparzone wrzątkiem
- 55 ml soku z cytryny
- skórka z 2 cytryn
Jaja z cukrem ubijamy nad gorącą kąpielą wodną do momentu aż
masa podwoi swoją objętość. Wówczas przekładamy miskę z masą do drugiej
większej miski z zimną wodą i lodem i cały czas miksujemy do momentu, aż masa
całkowicie wystygnie. Masło ucieramy do białości, następnie cały czas miksując
dodajemy partiami masę jajeczną. Na koniec porcjami dodajemy sok z cytryny i
skórkę cytrynową. Kremem dekorujemy babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz