Pyszne wegetariańskie pierogi na cieście pomidorowym, do którego wykorzystałam passatę i który doprawiłam suszonymi ziołami - bazylią i oregano. Bazą farszu jest marchewka, cebula i wędzony twaróg. Podałam je z pesto na bazie liści rzodkiewki. Zdecydowanie polecam - rozpływają się w ustach ;) .
Pierogi na cieście pomidorowym z marchewkowym farszem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 3/4
szklanki wody
- ok. 3/4
szklanki przecieru pomidorowego
(passaty)
- 1 duże
jajko
- 1/2
łyżeczki soli
- 1
łyżeczka bazylii
- 1
łyżeczka oregano
Mąkę wymieszaną z solą i
przyprawami zaparzamy wrzącą wodą. Kiedy powstaną kluski dodajemy przecier
pomidorowy i nożem zagarniamy do połączenia składników. Dodajemy jajko,
zarabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy
na 20 minut, następnie cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy na nie po
łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotujemy ok. 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy albo
polane roztopionym masłem, albo z pesto ( u mnie z pesto na bazie liści
rzodkiewki).
Farsz marchewkowy:
- 4 duże marchewki
- 4 duże cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 250 sera twarogowego solankowego wędzonego
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni
podgrzewamy 2 duże łyżki masła z olejem rzepakowym. Dodajemy przygotowane
warzywa i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia doprawiamy imbirem, papryką
ostrą i słodką, solą i pieprzem. Studzimy. Do wystudzonych warzyw dodajemy
pokruszony twaróg i dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz