Sernik karmelowa kawa z mlekiem - Śnieżna Kraina
Ciasteczka blendujemy z kremem - kruszonką wylepiamy dno tortownicy o średnicy 17 cm. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Masa serowa:
- 200 g serka twarogowego śmietankowego
- 250 g sera ricotta
- łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyki kawy zbożowej + 40 ml gorącej wody
- 2 jajka
- tabliczka czekolady karmelowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru pudru
- czekoWafel XXL - 50 g
Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy nad gorąca kąpielą wodną.
Kawę zbożową zaparzamy 40 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
Ricottę i serek śmietankowy miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, jajka i ponownie miskujemy. Dodajemy mąki, cukier puder, śmietanę i wystudzoną kawę- całość dokładnie miksujemy. Wafelek drobno kroimy i dodajemy do masy serowej, dokładnie mieszamy i przelewamy na ciasteczkowy spód.
Sernik pieczemy w temp. 180 stopni ok. 60 minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Mleczny krem:
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g masła dobrej jakości
- łyżka cukru wanilinowego
Mleko - to płynne - zagotowujemy z cukrem waniliowym i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystego kremu. Następnie powoli dodajemy wystudzone mleko - cały czas ucieramy na niedużych obrotach - i porcjami mleko w proszku. 1/3 masy pokrywamy wierzch i boki zimnego sernika.
Dekoracja
- 1 wafel w kształcie rożka jak na lody
- krem wedlowski czekoladowy kilka łyżek
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka oleju
- czekoladowe kuleczki do dekoracji
Pół tabliczki gorzkiej czekolady drobno siekamy i rozpuszczamy z łyżeczką oleju nad gorąca kąpielą wodną. Kiedy czekolada będzie już płynna zdejmujemy znad kąpieli i dodajemy 1 kostkę czekolady uprzednio bardzo drobna posiekaną, całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanej czekolady. Płynną czekoladę przelewamy ostrożnie do silikonowych lub plastikowych foremek w kształcie serduszek i odstawiamy, aż czekolada zastygnie. Kiedy to nastąpi, delikatnie wyciągamy gotowe dekoracje z foremek.
Wafelek - rożek wypełniamy szczelnie czekoladowym kremem. Rożek ustawiamy do góry węższą stroną pośrodku sernika. Pozostałą masę z mleka w proszku przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką małą gwiazdką i dokładnie pokrywamy gwiazdkami całą powierzchnię wafelka. Na czubku powstałej choinki mocujemy czekoladowe serduszko, a na bokach czekoladowe kuleczki- bombki. Pozostałe czekoladowe serduszka umieszczamy dekoracyjnie po bokach sernika. Smacznego!
tort w przekroju...cudo! bardzo ciemny spód taki jak lubię :) czy w tej choince też jest ser?
OdpowiedzUsuń