Pasztet rybny
Składniki:- 1 kg dorsza (mrożone filety/ kawałki ryby bez skóry)
- 1 cebula
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki masła klarowanego
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- 2 jajka
- bułka kajzerka namoczona w wodzie
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- łyżka soku z cytryny
- łyżka sosu chrzanowego
Na maśle klarowanym smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę.
Dodajemy kawałki ryby (uprzednio rozmrożonej i odciśniętej z nadmiaru wody) i
smażymy, aż straci surowość. Całość studzimy, a następnie blendujemy na gładką
masę dodając w trakcie blendowania odrobinę oleju rzepakowego. Rybę możemy
także zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej masy dodajemy
odciśnięta z nadmiaru płynu namoczoną bułkę, śmietanę, jajka, sok z cytryny,
sos chrzanowy i przyprawy. Całość
dokładnie wyrabiamy dłonią. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy
zblendowane pomidory i ponownie dokładnie mieszamy. Na dno klasycznej keksówki
wykładamy najpierw masę z pomidorami, a następnie masę bez dodatku pomidorów.
Powierzchnię wygładzamy. Pasztet pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz