Ciasteczka miodowe to kruche herbatniki, które świetnie sprawdzają się do robienia stempelków świątecznych. Dodatek miodu sprawia, że są ciut twardsze od klasycznego ciasta kruchego robionego bez tego dodatku. Dobrze się przechowują i z powodzeniem możecie je zrobić już teraz, a zajadać z Waszymi dziećmi dopiero w święta (choć ciasteczka wcale nie musza leżakować i można je jeść od razu po wystudzeniu). Do ciasta możecie dodać ulubione przyprawy - cynamon czy przyprawę do pierników. Ja pozostawiłam je czyste, gdyż takie lubi moja rodzina. :)
Ciasteczka miodowe- stempelki
Składniki na ok 80 ciasteczek:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, przyprawą i cukrem. Dodajemy masło i siekamy.
Dodajemy jajko, żółtko i miód i wyrabiamy jednolite ciasto. Chłodzimy
godzinę w lodówce. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy ciasteczka . Na każdym
możemy odznaczyć dekoracyjny stempelek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i pieczemy na złoty kolor temp. 200 stopni. Ciasteczka studzimy na kratce, przechowujemy w
szczelnej puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz