Pierogi makowe z czekoladowym nadzieniem gryczanym
Mąkę mieszamy z makiem i całość zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Farsz:
- 100 g kaszy gryczanej białej
- 200 g czekolady mlecznej z nadzieniem karmelowym i prażoną kukurydzą
- 200 g serka śmietankowego
Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Do gorącej kaszy dajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Masę studzimy. Do wystudzonej dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia na ok. 20 minut.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, wykrawamy krążki, nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 1 minutę. Podajemy z sosem karmelowym.
Sos:
- 4 czubate łyżki jogurtu typu greckiego
- 2 czubate łyżki kremu karmelowego Wedel.
Jogurt ucieramy z kremem na jednolity gęsty sos. Sos podajemy schłodzony. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz