Sero- makowiec z białym makiem
Składniki
na ciasto (blacha 25 x 35):
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2łyżki domowego cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
Z podanych
składników zagniatamy ciasto. Schładzamy co najmniej 1 godzinę w lodówce-
najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Ciastem wylepiamy spód formy do pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną mąką .
Spód podpiekamy ok. 20 minut, temp. 180 stopni.
Masa makowa:
·
500 g białego maku
·
2,5 szklanki mleka
·
50 g masła
·
5 łyżek miodu
·
10 łyżek cukru waniliowego
·
160 g maślanych ciasteczek pomarańczowych drobno
pokruszonych
·
2 łyżki kaszy manny
·
łyżka pasty waniliowej
·
100 g suszonej żurawiny
·
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
·
100 g orzechów włoskich
·
4 białka
Masa makowa- mak zalewamy gorącym mlekiem, gotujemy
na małym ogniu ok. 20 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Mielimy 3 razy w
maszynce o drobnych oczkach. Masło, cukier i miód topimy na małym ogniu,
dodajemy posiekane orzechy, żurawinę i skórkę pomarańczową. Dodajemy mak,
ciasteczka, kaszę oraz pastę waniliową. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Do
wystudzonej masy dodajemy ubite na sztywno białka.
masa serowa:
·
1 kg
trzykrotnie zmielonego sera twarogowego
·
200
g cukru pudru
·
4
jajka
·
łyżeczka
pasty waniliowej
·
sok
z 1 cytryny
·
60 g
mąki kukurydzianej
·
1
łyżeczka mąki pszennej
·
łyżeczka
proszku do pieczenia
Wszystkie składniki masy ucieramy na gładką masę.
Na podpieczony spód wykładamy masę makową. Na masę makową
wylewamy masę serową. Pieczemy ok. 80 minut, temp. 180 stopni. Studzimy przy
uchylonych drzwiczkach.
Dekoracja:
·
tabliczka gorzkiej czekolady
·
tabliczka czekolady mlecznej
·
2- 3 łyżki mleka
Wystudzone ciasto pokrywamy polewą czekoladową - nad gorącą
kąpielą wodną topimy czekolady, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Przed podaniem ciasto chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz