Pyszne żeberka, którym nikt się nie oprze ;) .
Żeberka z piekarnika w majonezie i ketchupie
Składniki:
- ok. 1,5 kg żeberek
- sól
- pieprz
- 5 łyżek ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Marynata: łączymy ze sobą ketchup, majonez, 3 łyżki oleju,
papryki słodką i ostrą. Żeberka porcjujemy, solimy i pieprzymy. Przekładamy do
marynaty i dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy całą noc. Następnego dnia
wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Przekładamy do naczynia
żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 190 stopni termoobieg na ok. 1,5 godziny - żeberka muszą być
miękkie. Po tym czasie ściągamy folię, nastawiamy grzałkę górną i temperaturę 210
stopni - pieczemy ok. 20 minut, aż żeberka się zrumienią. Smacznego!
Ale ekstra pomysł! :) Wyglądają przepysznie, aż ślinka leci :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń