Inka na Tropikach/ Zbożowe Tropiki
Składniki na 2 porcje:
- 4 łyżeczki Inki klasycznej - patrz link
- puszka mleczka kokosowego 400 ml
- 1 dojrzały owoc mango
- 4-6 łyżek syropu klonowego
- po dużej szczypcie cynamonu, gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku
- ok. 1/2 szklanki mleka owsianego (tak by razem z wodą z mleczka kokosowego uzyskać 400 ml płynu)
- łyżka wiórków kokosowych
Wiórki kokosowe prużymy na suchej patelni do zarumienienia. Kiedy nabiorą złotego koloru odstawiamy do wystygnięcia.
Dojrzałe mango kroimy w kostkę, dodajemy cynamon, gałkę, ostrą paprykę i 2 łyżki syropu klonowego. Całość zagotowujemy, następnie blendujemy na gładkie puree.
Puszkę mleczka wstawiamy do lodówki na dobę. Po tym czasie delikatnie otwieramy puszkę i zbieram kokosową śmietankę. Pozostałą wodę kokosową (powinniśmy uzyskać 1 szklankę) razem z mlekiem owsianym (w sumie musimy mieć 400 ml płynu) przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gorącym płynem zalewamy kawę i dokładnie mieszamy, ewentualnie dosładzamy syropem klonowym (ok. 2 łyżek).
Kokosową śmietankę miksujemy z 2 łyżkami syropu klonowego na puszystą masę.
Gorące puree z mango przekładamy do 2 szklanek. Zalewamy przygotowaną Inką. Wierzch wykańczamy kokosową bitą śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy od razu- napój jest aromatyczny i rozgrzewający. Ostra papryka nadaje całości przyjemnej pikanterii, mango i syrop klonowy słodyczy, a mleczko i wiórki kokosowe egzotycznego charakteru. Kawa i deser w jednym. Nikt jej się nie oprze.
Intrygujące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, bardzo intrygujące... :) i chętnie je wypróbuję
OdpowiedzUsuń