Kruche ciasteczka korzenne dla osób na diecie bezglutenowej oraz dla osób na diecie opartej o niski indeks glikemiczny. Bez białego cukru!!! A ten śnieżny puder przygotowany jest z fruktozy ;) . Przetestujcie przepis. Może takie ciasteczka zagoszczą u Was w te święta?
Kruche ciasteczka korzenne bez mąki pszennej i cukru - niski IG
Składniki: (ok. 3 blaszki ciastek)
- 140 g zimnego masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- łyżeczka przyprawy do pierników
Mąkę mieszamy z cukrem kokosowym, przyprawą do pierników i
solą. Dodajemy masło i siekamy. Żółta roztrzepujemy, dodajemy do mąki i szybko
zarabiamy jednolite ciasto. Następnie
odrywamy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze
piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy i widelcem robimy
wzorek. Ciasto możemy również cienko rozwałkować i wykrawać jak klasyczne ciasteczka. Pieczemy ok. 10-15 minut temp. 190 stopni. Studzimy na blaszce, obficie
pudrujemy domowym pudrem z fruktozy (wystarczy fruktozę zmielić w młynku do
kawy czy przypraw). Możemy również polukrować (cukier puder z fruktozy +
odrobina soku z cytryny).
Ps. ciasteczka możemy przygotować również wyłącznie na fruktozie - zamiast cukru kokosowego. Polecam do ciasta dodać 120 g fruktozy - wówczas ciasteczka będą idealnie słodkie i nie będzie konieczności posypywania cukrem pudrem lub pokrywania lukrem - choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to zrobić. Ciasteczka z fruktozą piekę w temp. 180 stopni ok. 10-12 minut. Oczywiście każdy piekarnik jest nieco inny więc dostosujcie temp. i czas pieczenia do swoich piekarników. :)
Ps. ciasteczka możemy przygotować również wyłącznie na fruktozie - zamiast cukru kokosowego. Polecam do ciasta dodać 120 g fruktozy - wówczas ciasteczka będą idealnie słodkie i nie będzie konieczności posypywania cukrem pudrem lub pokrywania lukrem - choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to zrobić. Ciasteczka z fruktozą piekę w temp. 180 stopni ok. 10-12 minut. Oczywiście każdy piekarnik jest nieco inny więc dostosujcie temp. i czas pieczenia do swoich piekarników. :)
Dzięki :)
OdpowiedzUsuńZrobię polane czekoladą gorzką
OdpowiedzUsuń