Sernik warstwowy orzechowo-jogurtowy z brzoskwiniami
Placek orzechowo-jogurtowy:
- 2
szklanki i 2 kopiaste łyżki mąki
pszennej
- 1
szklanka drobnego cukru
- 1
szklanka i 2 łyżki jogurtu typu greckiego waniliowego
- 2 jajka
- 200
g miękkiego masła
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4
szklanki zmielonych orzechów
włoskich
Ciasto: Blachę (25 x 35 cm) smarujemy
masłem i wysypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem.
Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, a następnie wymieszane
mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Na samym końcu dodajemy jogurt.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta delikatnie
mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok.
30-35 minut, temp. 180 stopni. Ciasto studzimy i przekrawamy na pół.
Placek sernikowy:
- 1 kg
sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
- pół szklanki kwaśnej śmietany
18%
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 4 jajka
- 1 i 1/4
szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- łyżeczka
pasty waniliowej
- 370 g
brzoskwiń
Jaja ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy
kaszę, śmietanę i olej i ponownie miksujemy. Na samym końcu dodajemy partiami
ser twarogowy i pastę waniliową. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy
pokrojone w kostkę brzoskwinie i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do formy
o tych samych wymiarach jak ta, w której piekliśmy ciasto jogurtowe,
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni.
Studzimy.
Krem:
- 1 kg
serka mascarpone
- 4 łyżki
cukru pudru
- łyżka ekstraktu waniliowego
Serek miksujemy z cukrem pudrem i
ekstraktem na gładką masę.
Lukier:
- sok z
cytryny
- cukier puder ile zabierze
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny
na gęsty lukier.
Składanie:
1 placek orzechowy - połowa masy
mascarpone - placek serowy - druga część masy mascarpone- placek orzechowy -
lukier cytrynowy
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńSernik wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuń