wtorek, 28 listopada 2017

Naleśniki z brukwią

Kolejny przepis z brukwią w roli głównej. Klasyczne naleśniki ze smażoną brukwią i nutą wędzonego boczku przełamanego kwaskowatym orzeźwiającym twarogiem - PYSZNOŚCI. W tej wersji pokochacie brukiew. :)))) 

Naleśniki z brukwią




Ciasto: 
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 i 1/4  szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka i żółtko, dodajemy połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, olej i wody- tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia. Faszerujemy nadzieniem z brukwi.

Farsz:
  • 1 duża brukiew - ok. 1 kg
  • 1 duża cebula
  • 300 g wędzonego surowego boczku
  • 150 g sera korycinskiego startego na dużych oczkach
  • 250 g twarogu 
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa ok. 1/2 łyżeczki
  • imbir - ok. 1/2 łyżeczki
  • ostra papryka - ok. 1/4 łyżeczki
  • papryka słodka ok. 1 łyżeczki
  • olej rzepakowy

Na patelni na odrobinie oleju rzepakowego podsmażamy boczek. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę słodką i ostrą  i podsmażamy. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach brukiew. Całość smażymy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem. Na koniec wkruszamy tłusty twaróg i dodajemy ser koryciński.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)