Kolejny przepis z brukwią w roli głównej. Klasyczne naleśniki ze smażoną brukwią i nutą wędzonego boczku przełamanego kwaskowatym orzeźwiającym twarogiem - PYSZNOŚCI. W tej wersji pokochacie brukiew. :))))
Naleśniki z brukwią
Ciasto:
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 i 1/4 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka i żółtko,
dodajemy połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta.
Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, olej i wody- tyle by uzyskać dość rzadkie
ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię
dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy
cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia. Faszerujemy
nadzieniem z brukwi.
Farsz:
- 1 duża brukiew - ok. 1 kg
- 1 duża cebula
- 300 g wędzonego surowego boczku
- 150 g sera korycinskiego startego na dużych oczkach
- 250 g twarogu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa ok. 1/2 łyżeczki
- imbir - ok. 1/2 łyżeczki
- ostra papryka - ok. 1/4 łyżeczki
- papryka słodka ok. 1 łyżeczki
- olej rzepakowy
Na patelni na odrobinie oleju rzepakowego podsmażamy boczek. Kiedy z boczku
wytopi się tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę słodką i
ostrą i podsmażamy. Do lekko podsmażonej
cebuli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach brukiew. Całość smażymy do
miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem. Na koniec
wkruszamy tłusty twaróg i dodajemy ser koryciński.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz