piątek, 1 grudnia 2017

Tort waniliowo-czekoladowy z karmelizowanymi orzechami

Urodzinowy tort waniliowo-czekoladowy z karmelizowanymi orzechami włoskimi - połączenie moich ulubionych smaków. Bazą tortu jest wilgotne ciasto przygotowane na puree z ziemniaków - delikatne, lekkie, długo zachowuje świeżość. Krem możecie przygotować albo bardziej budyniowy, albo bardziej maślany - w zależności od Waszych upodobań - zmniejszając ilość masła z 800 g do 600 g, czy nawet 500 g. Tort wychodzi bardzo duży i jest podzielny - idealny na rodzinne świętowanie. Polecam! ;) 

Tort waniliowo-czekoladowy z karmelizowanymi orzechami


Składniki na 2 placki (tortownice 25 cm) 

·   2 i 1/4  szklanki mąki pszennej

·   1 szklanka i 2  łyżki puree z ziemniaków (ziemniaki (najlepiej mączne) obieramy ze skórki, porcjujemy w średniej wielkości kostkę i gotujemy do miękkości, odcedzamy, lekko podprażamy w garnku, a następnie dokładnie blendujemy )

·   1 szklanka i 1 łyżka drobnego cukru do wypieków

·   150 g miękkiego masła 

·   3 jaja

·   2 i 1/4  łyżeczki proszku do pieczenia

·   szczypta soli

·   łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy puree z ziemniaków, jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy po równo do 2 tortownic wysmarowanych masłem i wysypanych mąką (tortownice o średnicy  25 cm). Pieczemy ok. 35 minut, temp. 180 stopni - do tzw. suchego patyczka. Ciasta studzimy. Odcinamy górną wybrzuszoną warstwę.



Krem:
  • 600 - 800 g masła - w zależności czy wolimy bardziej maślany czy bardziej budyniowy krem
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 l mleka
  • 100 g czekolady - u mnie mix białej i mlecznej
  • 100 g karmelizowanych orzechów włoskich (przepis na końcu)
  • 1,5 łyżki kakao do masy do przełożenia + 1 łyżka do masy do dekoracji
  • 2 łyżki cukru pudru

    Baza budyniowa: Jaja, żółtka, mąkę i budyń rozrabiamy w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy przygotowaną mieszankę i cały czas mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową dzielimy na pół i studzimy.

    Krem waniliowy: 300 - 400 g miękkiego masła ucieramy na puszystą masę. Pod koniec dodajemy 1 łyżeczkę pasty waniliowej. Następnie porcjami po łyżce dodajemy wystudzony budyń (jedną z dwóch przygotowanych porcji).  Masę dzielimy na pół. Jedną zostawiamy czystą, do drugiej dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę.

    Krem czekoladowy: 300 - 400 g miękkiego masła ucieramy na puszystą masę. Pod koniec dodajemy 1 łyżeczkę pasty waniliowej. Następnie porcjami po łyżce dodajemy wystudzony budyń (jedną z dwóch przygotowanych porcji). Na koniec dodajemy 1,5 łyżki kakao i dokładnie mieksujemy. Masę dzielimy na pół. Jedną zostawiamy czystą. Do drugiej połowy dodajemy dodatkową łyżkę kakao (do uzyskania ciemnego intensywnego koloru) oraz 2 łyżki cukru pudru i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy posiekane orzechy (dajemy 1/2 przygotowanej porcji) i delikatnie mieszamy.


    Składanie: Na paterze układamy jeden placek ciasta. Nakładamy obręcz do składania ciast. Na placek wykładamy masę czekoladową z orzechami. Na krem czekoladowy wykładamy jasną masę z czekoladą. Przykrywamy drugim plackiem. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.

    Schłodzone ciasto pozbawiamy rantu. Wierzch i boki pokrywamy odłożonym czystym kremem jasnym. Ciemny krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. Pozostałe karmelizowane orzechy blendujemy na mniejsze kawałki i obsypujemy nimi boki tortu. Smacznego!


Karmelizowane orzechy 
  • 200 g orzechów włoskich - lekko posiekanych
  • 40 g masła
  • 70 g cukru
  • 2,5 łyżki mleka 

Składniki na karmelizowane orzechy przekładamy do garnka i zagotowujemy, chwilę gotujemy na małym ogniu. Całość wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną matą silikonową i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 minut na złoty kolor. Orzechy muszą być chrupiące. Studzimy i kruszymy na kawałki - można użyć blender lub zrobić to ręcznie, albo nożem.







2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)