Urodzinowy tort waniliowo-czekoladowy z karmelizowanymi orzechami włoskimi - połączenie moich ulubionych smaków. Bazą tortu jest wilgotne ciasto przygotowane na puree z ziemniaków - delikatne, lekkie, długo zachowuje świeżość. Krem możecie przygotować albo bardziej budyniowy, albo bardziej maślany - w zależności od Waszych upodobań - zmniejszając ilość masła z 800 g do 600 g, czy nawet 500 g. Tort wychodzi bardzo duży i jest podzielny - idealny na rodzinne świętowanie. Polecam! ;)
Tort waniliowo-czekoladowy z karmelizowanymi orzechami
·
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
·
1 szklanka i 2 łyżki puree z
ziemniaków (ziemniaki (najlepiej mączne) obieramy ze skórki, porcjujemy w
średniej wielkości kostkę i gotujemy do miękkości, odcedzamy, lekko podprażamy
w garnku, a następnie dokładnie blendujemy )
·
1 szklanka i 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
·
150 g miękkiego masła
·
3 jaja
·
2 i 1/4 łyżeczki proszku do
pieczenia
·
szczypta soli
·
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy puree z ziemniaków,
jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na sam koniec dodajemy
ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy po równo do 2 tortownic wysmarowanych
masłem i wysypanych mąką (tortownice o średnicy
25 cm). Pieczemy ok. 35 minut, temp. 180 stopni - do tzw. suchego
patyczka. Ciasta studzimy. Odcinamy górną wybrzuszoną warstwę.
Krem:
- 600 - 800 g masła - w zależności czy wolimy bardziej maślany czy bardziej budyniowy krem
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 l mleka
- 100 g czekolady - u mnie mix białej i mlecznej
- 100 g karmelizowanych orzechów włoskich (przepis na końcu)
- 1,5 łyżki kakao do masy do przełożenia + 1 łyżka do masy do dekoracji
- 2 łyżki cukru pudru
Baza budyniowa: Jaja, żółtka, mąkę i budyń rozrabiamy w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy przygotowaną mieszankę i cały czas mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową dzielimy na pół i studzimy.
Krem waniliowy: 300 - 400 g miękkiego masła ucieramy na puszystą masę. Pod koniec dodajemy 1 łyżeczkę pasty waniliowej. Następnie porcjami po łyżce dodajemy wystudzony budyń (jedną z dwóch przygotowanych porcji). Masę dzielimy na pół. Jedną zostawiamy czystą, do drugiej dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę.
Krem czekoladowy: 300 - 400 g miękkiego masła ucieramy na puszystą masę. Pod koniec dodajemy 1 łyżeczkę pasty waniliowej. Następnie porcjami po łyżce dodajemy wystudzony budyń (jedną z dwóch przygotowanych porcji). Na koniec dodajemy 1,5 łyżki kakao i dokładnie mieksujemy. Masę dzielimy na pół. Jedną zostawiamy czystą. Do drugiej połowy dodajemy dodatkową łyżkę kakao (do uzyskania ciemnego intensywnego koloru) oraz 2 łyżki cukru pudru i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy posiekane orzechy (dajemy 1/2 przygotowanej porcji) i delikatnie mieszamy.
Składanie: Na paterze układamy jeden placek ciasta. Nakładamy obręcz do składania ciast. Na placek wykładamy masę czekoladową z orzechami. Na krem czekoladowy wykładamy jasną masę z czekoladą. Przykrywamy drugim plackiem. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Schłodzone ciasto pozbawiamy rantu. Wierzch i boki pokrywamy odłożonym czystym kremem jasnym. Ciemny krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. Pozostałe karmelizowane orzechy blendujemy na mniejsze kawałki i obsypujemy nimi boki tortu. Smacznego!
Karmelizowane
orzechy
- 200 g orzechów włoskich - lekko posiekanych
- 40 g masła
- 70 g cukru
- 2,5 łyżki mleka
Składniki
na karmelizowane orzechy przekładamy do garnka i zagotowujemy, chwilę gotujemy
na małym ogniu. Całość wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną matą
silikonową i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 minut na złoty kolor. Orzechy
muszą być chrupiące. Studzimy i kruszymy na kawałki - można użyć blender lub
zrobić to ręcznie, albo nożem.
jaki piekny!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń