Makaron z sosem pieczarkowym
składniki:- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1,5 szklanki kremówki 36%
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka suszonej bazylii
- 300 g makronu gryczanego
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Na patelni na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w drobną
kostkę cebulę. Doprawiamy solą. Dodajemy obrane i pokrojone w talarki pieczarki
- smażymy na dużym ogniu, aż odparujemy nadmiar wody, a pieczarki ładnie się
zrumienią. Dodajemy łyżkę masła, tymianek, bazylię, sól i pieprz do smaku.
Chwilę smażymy i dolewamy śmietankę kremówkę. Chwilę gotujemy, aż sos
zgęstnieje. Doprawiamy octem balsamicznym. Do sosu dodajemy makaron i dokładnie
mieszamy. Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz