niedziela, 3 grudnia 2017

Maślane ciasteczka z orzechami i miodem

Maślane ciasteczka z orzechami i miodem to ciekawa alternatywa na święta dla osób, które nie przepadają za pierniczkami. Długo zachowują swoją kruchość (przechowywane w szczelnej puszce), czuć w nich wyraźny smak masła, miodu i orzechów. Są przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Zdecydowanie polecam. 

Maślane ciasteczka z orzechami i miodem

 składniki na ok. 40-50 ciasteczek
  • 200 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru

polewa:
  • 200 g orzechów - u mnie 150 g orzechów włoskich, 50 g słonecznika
  • 120 g miodu - np.  lipowego 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 65 g masła

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło - siekamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut.
Posiekane orzechy, słonecznik, masło, miód i śmietanę zagotowujemy i gotujemy aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Ciasto cienko wałkujemy (ok. 3-5  mm grubości), wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko nakładamy po łyżeczce masy orzechowej. Pieczemy ok. 15 -20 minut temp. 180 stopni. Ciasteczka powinny nabrać na brzegach złotego koloru, uważajcie, żeby nie przypalić orzechów, bo staną się gorzkie. Ciasteczka studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)