Maślane ciasteczka z orzechami i miodem to ciekawa alternatywa na święta dla osób, które nie przepadają za pierniczkami. Długo zachowują swoją kruchość (przechowywane w szczelnej puszce), czuć w nich wyraźny smak masła, miodu i orzechów. Są przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Zdecydowanie polecam.
Maślane ciasteczka z orzechami i miodem
składniki na ok. 40-50 ciasteczek
polewa:
- 200 g orzechów - u mnie 150 g orzechów włoskich, 50 g słonecznika
- 120 g miodu - np. lipowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-
65 g masła
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło - siekamy.
Dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30-60
minut.
Posiekane orzechy, słonecznik, masło, miód i śmietanę
zagotowujemy i gotujemy aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Ciasto cienko wałkujemy (ok. 3-5 mm grubości), wykrawamy ciasteczka i układamy
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko nakładamy po
łyżeczce masy orzechowej. Pieczemy ok. 15 -20 minut temp. 180 stopni.
Ciasteczka powinny nabrać na brzegach złotego koloru, uważajcie, żeby nie
przypalić orzechów, bo staną się gorzkie. Ciasteczka studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz