Dziś przepis na bezglutenową roladę, która może stanowić indywidualny deser - ja osobiście przygotowuję ją do Charlotte Royal (przepis na ten deser już niebawem na blogu). Rolada sama w sobie jest delikatna, lekka i puszysta. Dobrze się zwija i możemy przekładać ją dowolnymi kremami. To dobra alternatywa dla osób, które w swojej diecie musza unikać glutenu. Zapraszam po przepis ;) .
Bezglutenowa rolada biszkoptowa z dżemem
- 4 jajka - podzielone na białka i żółtka, w temp. pokojowej
- 30 g cukru pudru + do podsypywania
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 25 g drobnego cukru
- 100 g mąki -50 g kukurydzianej i 50 g mąki ziemniaczanej
- 160 g dżemu porzeczkowego 100%
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Blaszkę wykładamy
papierem do pieczenia.
Żółtka ubijamy z
cukrem pudrem na puszystą masę - muszą podwoić swoją objętość, trwa to ok. 4
minut. Dodajemy ekstrakt waniliowy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli początkowo na niskich
obrotach, następnie na najwyższych. Kiedy uzyskamy sztywną pianę, dodajemy po
łyżce drobny cukier cały czas miksując.
Połowę mąki przesiewamy do żółtek i ręcznie delikatnie
mieszamy. Dodajemy połowę ubitych białek i ponownie delikatnie ręcznie
mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę - delikatnie mieszamy i pozostałe
białka - delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto rozprowadzamy
równomiernie po całej powierzchni blaszki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 12
minut. Studzimy przez ok. 2 minuty. Następnie oprószamy ciasto cukrem pudrem i
przykrywamy ręcznikiem, a na ręcznik kładziemy drugą blaszkę. Szybkim ruchem
odwracamy ciasto, usuwamy blaszkę i
papier do pieczenia, a wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Zwijamy
ciasto od krótszego boku używając ręcznika. Pozostawiamy zawinięte w ręcznik do
wystudzenia.
Wystudzone ciasto rozwijamy i smarujemy cienką warstwą
dżemu. Ponownie zwijamy, wierzch dekorujemy cukrem pudrem.
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń