Zupa z brukwi na orientalną nutę
Składniki
- 1 średnia brukiew - ok. 1 kg
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- wywar warzywny
- puszka mleczka kokosowego
- sok z ok. 1 cytryny
- łyżeczka imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Brukiew obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Przekładamy na blachę piekarnikową, obficie skrapiamy olejem i solimy. Pieczemy
do miękkości, temp. 210 stopni - w zależności od wielkości kawałków 50-60
minut.
W garnku o szerokim dnie na oleju rzepakowym podsmażamy
pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki. Dodajemy upieczoną brukiew i całość
zalewamy gotującym się wywarem warzywnym. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.
Przykrywamy i gotujemy do miękkości ziemniaków dodając pod koniec przeciśnięty
przez praskę czosnek. Całość blendujemy, zaprawiamy mleczkiem koksowym. Doprawiamy
sokiem z cytryny i ewentualnie solą i pieprzem.
Fajna zupa! Stanowczo za rzadko używam brukwi w kuchni.
OdpowiedzUsuń