czwartek, 23 listopada 2017

Zupa z brukwi na orientalną nutę

Doskonała zupa rozgrzewająca - na bazie brukwi, z dodatkiem imbiru. Polecam. ;)

Zupa z brukwi na orientalną nutę



Składniki
  • 1 średnia brukiew - ok. 1 kg
  • 1 duża cebula
  • 2 ziemniaki
  • wywar warzywny
  • puszka mleczka kokosowego
  • sok z ok. 1 cytryny
  • łyżeczka imbiru 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy



Brukiew obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy na blachę piekarnikową, obficie skrapiamy olejem i solimy. Pieczemy do miękkości, temp. 210 stopni - w zależności od wielkości kawałków 50-60 minut.
W garnku o szerokim dnie na oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki. Dodajemy upieczoną brukiew i całość zalewamy gotującym się wywarem warzywnym. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Przykrywamy i gotujemy do miękkości ziemniaków dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość blendujemy, zaprawiamy mleczkiem koksowym. Doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie solą i pieprzem.

1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)