piątek, 2 lutego 2018

Placek z brukwi z patelni

Pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Bohaterem dania jest brukiew - genialne warzywo, o tej porze (dla mnie)  niezastąpione w kuchni. Polecam ;) 

Placek z brukwi z patelni

 składniki:
  • 1 brukiew - ok. 1 kg
  • 4-5 dużych jaj
  • 130 g fety
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • łyżka masła
  • odrobina oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Brukiew dzielimy na ćwiartki, obieramy i szatkujemy w cienkie plasterki. Podsmażamy na odrobinie oleju, następnie podlewamy 4-5 łyżkami wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy brukiew będzie miękka, dodajemy łyżkę masła. Jaja roztrzepujemy i dodajemy do fety utartej ze śmietaną. Dokładnie mieszamy i zalewamy brukiew. Smażymy z obu stron do momentu aż masa się zetnie i całość nabierze złotego koloru. Do obracania warto wykorzystać duży talerz. Podajemy ze świeżym ogórkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)