Rybne pierożki podsmażane na oleju rzepakowym czyli alternatywa tradycyjnych świątecznych pierogów
Składniki:
·
sola - 1 duży lub 2 mniejsze filety
·
średniej wielkości pietruszka
·
1/4 selera
·
por 3
szt.
·
mąka pszenna - 1 szklanka
·
łyżka bułki tartej
·
1 jajko
·
sól
·
pieprz
·
ocet balsamiczny - 1 łyżka
·
masło -2 łyżki
·
odrobina wody do sosu
·
woda do gotowania pierożków
·
olej rzepakowy
·
sok z cytryny
·
1 szklanka mąki pszennej
·
ok. 0,5 szklanki bardzo gorącej wody
·
szczypta soli
Mąkę zaparzamy gorącą wodą, dodajemy
szczyptę soli i zagniatamy ciasto na pierogi. Odstawiamy pod przykryciem na pół
godziny.
Farsz:
Jedną marchewkę, pietruszkę i 1/4 selera ścieramy na tarce o dużych
oczkach. 1 pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na
patelni na oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem.
Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar. Do ryby dodajemy przestudzone warzywa,
wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i
pieprzem. Dobrze wyrabiamy dłonią.
Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej. Wykrawamy nieduże kółka- pomocna
będzie nam do tego szklanka czy specjalna obręcz. Na każdy krążek wykładamy
odrobinę rybnego farszu. Zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie- od
momentu wypłynięcia pierożków ok. 3 minut. Pierożki przelewamy na sicie zimną
wodą.
Sos:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekanego pora. Chwilę
smażymy. Zalewamy niedużą ilością wody. Pora dusimy do miękkości. Blendujemy na
gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i
octem balsamicznym.
Pierożki obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z jego nadmiaru na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem. Smacznego.
Pierożki obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z jego nadmiaru na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem. Smacznego.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńChociaż jem wiele dań rybnych to jeszcze nigdy nie miałem okazji jeść pierogów z rybą. Na pewno teraz będę musiał ich spróbować jak smakują. Aktualnie jestem zachwycony przepisem na zapiekanego łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekany-losos-w-musztardowo-miodowej-marynacie-z-salatka-z-fasolki-szparagowej-i-smazona-gruszka-z-tymiankiem/ i nie ma chyba na ten moment lepszego dania z rybą.
OdpowiedzUsuń