Słoneczne spaghetti z kukurydziano-laskowym pesto na bazie oleju rzepakowego
Składniki na 2 porcje:
·
200 g spaghetti
·
2 ugotowane nieduże kolby kukurydzy
·
1 ząbek czosnku
·
kilka listków bazylii
·
garść startego sera - najlepszy parmezan
·
garść uprażonych orzechów laskowych (7-8 minut w
piekarniku, 180 stopni)
·
6 łyżek oleju rzepakowego
·
sól
·
pieprz
·
starty ser do posypania na talerzu
·
ewentualnie do dekoracji pomidorki koktajlowe i
listki bazylii
Kukurydzę gotujemy ok. 20- 25 minut z
połową łyżeczki cukru, nie solimy. Kukurydza musi być miękka. Gotową obieramy i
przekładamy do dobrego blendera. Dorzucamy obrany czosnek, ser, bazylię,
orzechy laskowe, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze miksujemy. W trakcie
miksowania wolnym strumieniem dolewamy olej rzepakowy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie
ok. 7-8 minut. Odcedzamy odkładając 2-3 łyżki wody spod gotowania makaronu.
Wodę tą dodajemy do kukurydzianego pesto. Gorący makaron polewamy sosem, dobrze
mieszamy. Danie podajemy posypane serem, udekorowane pomidorkami, bazylią i
kukurydzą. Smacznego!
Witam :) Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym z motywem zoologicznym , który promuje akcję "zwierzak to nie zabawka - nie kupuj go na prezent".
OdpowiedzUsuńNagrodami są akcesoria zoologiczne.
Prowadzę bloga kulinarnego więc jakoś musiałam połączyć w konkursie poruszany wątek zwierząt z wątkiem kulinarnym dlatego powstał konkurs kulinarno-zoologiczny :)
Więcej informacji tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/zwierze-to-nie-zabawka-nie-kupuj-na.html
Zachęcam również do napisania na swoim blogu kilku słów w kwestii kupowania zwierząt pod choinkę.
Pozdrawiam gorąco
wygląda pysznie :) zjadłabym
OdpowiedzUsuń