Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach
Składniki:
- ok. 800 g cielęciny
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- łyżka miodu
- sok z 1 pomarańczy
- sól
- pieprz
- klarowane masło
- 4 łyżki śmietany 30%
- mleko
- garść pistacji
- garść startego parmezanu
- filety z 1 pomarańczy lub cząstki z 2 mandarynek
- Sałatka:
- pomidorki koktajlowe ok. 250 g
- garść podprażonych pestek dyni
- ocet balsamiczny 1łyżka
- 2 łyżki soku z porzeczek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach - PRZYGOTOWANIE:
Cielęcinę myjemy, osuszamy, kroimy w zgrabne kawałki. Łączymy ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, olej, miód, sól i pieprz. Taką marynatą zalewamy cielęcinę i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Mięso lekko osuszamy z nadmiaru marynaty i obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Marynatę przelewamy na patelnię, dusimy w niej mięso do miękkości, podlewając od czasu do czasu odrobiną mleka. Pod koniec duszenia do sosu dodajemy śmietankę i dużą łyżkę masła. Na talerz wykładamy cielęcinę, polewamy ją sosem i posypujemy kruszonką pistacjowo-parmezanową (krótko blendujemy pistacje razem z parmezanem). Zdobimy filetami z pomarańczy lub cząstkami mandarynek. Sos możemy też podać osobno w sosjerce. Podajemy z sałatką z pomidorków. Pomidorki kroimy na pół. Chwilkę podgrzewamy na patelni , na której dusiliśmy cielęcinkę. Łączymy składniki sosu- ocet balsamiczny, olej, sok z porzeczek, sól i pieprz. Dressingiem polewamy pomidorki jeszcze na patelni, chwilę smażymy na dość dużym ogniu, aby dressing lekko zgęstniał. Przekładamy do miseczek. Posypujemy pestkami dyni. Podajemy od razu jako dodatek do cielęciny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz