Marchewkowo-ananasowy tort z migdałami i kokosem na pełnoziarnistej mące orkiszowej
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanki cukru
-1 szklanka cukru brązowego
- 1 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka w tmp. pokojwej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 ,5 szklanki + 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki suszonych śliwek drobno posiekanych
- 75 g płatków migdałowych
- 0,5 kg startej marchewki
-1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
- 0,5szklanki wiórków koksowych
Na masę:
-500 g gęstego serka śmietankowego o smaku waniliowym w temp. pokojowej
- łyżka masła w temp. pokojowej
-1 łyżka ekstraktu wanilii
Dekoracja
- pół szklanki świeżego ananasa
- domowy dżem z borówek do przełożenia- 3-4 łyżki
- ok. 75 g płatków migdałowych
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotuj 2 tortownice o średnicy 24-26 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj masłem i wysyp mąką.
Utrzyj cukier, olej oraz jajka na jasnożółtą masę. Dodaj wanilię. W oddzielnej misce połącz razem 2,5 szklanki mąki, gałkę, sodę oraz sól.
Suche składniki dodawaj stopniowo do mokrych. Bakalie oprósz w łyżce mąki, a następnie dodaj do ciasta. Dodaj przygotowaną marchewkę i ananasa. Dokładnie wymieszaj.
Podziel ciasto na 2 części. Przelej do tortownic i piecz ok. 55-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstaw na kratce do wystygnięcia.
Masa: zmiksuj ze sobą serek, masło i wanilię na gładką masę.
Jeden placek ciasta przełóż dżemem, a następnie połową masy serowej. Przykryj drugim plackiem. Wierzch i boki udekoruj pozostałą masą serową. Wierzch ozdób ananasem, boki płatkami migdałów. Podawaj dobrze schłodzone. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz