Pyszny, pełnoziarnisty makaron w połączeniu z delikatną dynią, bardzo aromatycznym dwukolorowym sezamem oraz zdrowymi kiełkami brokułów to pyszna i szybka propozycja obiadowa. Polecam!
Spaghetti z dynią i sezamem
SKŁADNIKI:
- 400 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- ok. 500 g dyni- poza sezonem może być mrożona
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże garście sezamu białego
- duża garść sezamu czarnego
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- szczypta mielonego imbiru
- 200 g sera feta
- 50 g kiełków brokułu
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej. Podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię i smażymy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem. Na suchej patelni prażymy sezam biały i czarny. Makaron łączymy z dyniowym sosem, dodajemy uprażony sezam oraz kiełki brokułu. Posypujemy rozkruszoną fetą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz