poniedziałek, 2 czerwca 2014

Wakacyjny torcik tricolor

Idealny deser na ciepłe dni. W trzech kolorach i trzech smakach- mocno czekoladowym, śmietankowo-kokosowym i truskawkowym. Torcik, aby było nieco zdrowiej, przygotowałam na pełnoziarnistym spodzie na bazie oleju rzepakowego. Olej ten  jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają nowotworom, ujędrniają i ożywiają koloryt skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych.

Zapraszam na lekki, delikatnie słodki wakacyjny torcik tricolor!

Wakacyjny torcik tricolor



Składniki na ciasto:
·         300 g mąki pszennej  pełnoziarnistej
·         1/3 szklanki oleju rzepakowego
·         65 g cukru pudru
·         1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2,5 łyżki  kwaśnej, gęstej śmietany 18%
·         skórka otarta z połowy cytryny
Przygotowujemy ciasto- do miski wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder- mieszamy. Dodajemy olej  i całość dokładnie  wyrabiamy.  Dodajemy śmietanę i skórkę cytrynową. Ponownie wyrabiamy. Pieczemy ok. 25 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o średnicy 28 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem).
·         truskawki do wyłożenia na cieście
 Owoce przekrawamy na pół i układamy na ściankach tortownicy (boki tortownicy należy najpierw wyłożyć  folią spożywczą, na dnie układamy wystudzone ciasto). 

Masa czekoladowa:
·         200 g jogurtu naturalnego
·         100 g serka śmietankowego waniliowego
·         200 g nutelli
·         łyżeczka kakao
·         25 g żelatyny + 1 szklanka gorącej wody
·         1-2 łyżki cukru pudru


Żelatynę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody. Kiedy przestygnie i zacznie powoli żelować, przelewamy ją do jogurtu naturalnego połączonego z cukrem,  serkiem, nutellą i kakao. Wykładamy na przygotowane ciasto z truskawkami.  Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na masie czekoladowej układamy plasterki truskawek. 


Masa kokosowo-śmietankowa:
·         200 ml mleczka kokosowego
·         250  ml śmietany 30-36%
·         3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
·         25 g żelatyny + 1 szklanka gorącej wody

Żelatynę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody. Kiedy przestygnie i zacznie powoli żelować, przelewamy ją do mleczka kokosowego. Do masy dodajemy ubitą z cukrem śmietanę. Całość dobrze, ale delikatnie mieszamy. Wykładamy na masę czekoladową z truskawkami. Całość dobrze  schładzamy.

Masa truskawkowa:
·         400 g truskawek
·         ok. 2,5 łyżki żelatyny + ok.  1/4  szklanki wody
·         2-4  łyżki cukru pudru


Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem , dodajemy tężejącą żelatynę i dobrze mieszamy. Wykładamy na masę kokosowo-śmietankową. Schładzamy. Dekorujemy.
Smacznego!






2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)