wtorek, 29 lipca 2014

Bezmączne podkarpackie spadziaki miodowe z amarantusa i suski sechlońskiej z karmelizowanym miodowym jabłkiem grójeckim

 Zapraszam na pyszną słodycz bez jajek, mleka, masła i mąki. Rolę kleju przejmuje tutaj siemię lniane i banan. Ten ostatni pełni również rolę słodzika. Lekki, dietetyczny i prozdrowotny deser w parę minut gotowy.

Bezmączne podkarpackie spadziaki miodowe z amarantusa i suski sechlońskiej z  karmelizowanym miodowym jabłkiem grójeckim


Składniki:
·         szklanka ziaren amarantusa
·         2 szklanki wody
·         1 duży dojrzały banan
·         3 suski sechlońskie
·         łyżka oleju rydzowego
·         4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
·         2 łyżki siemienia lnianego mielonego
·         2 jabłka grójeckie
·         łyżeczka cukru waniliowego
·         olej rzepakowy do smażenia
·         kieliszek trójniaku
·       1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
·         do dekoracji jeżyny, suska sechlońska i listki świeżej mięty

Amarantus gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do gorących ziaren dodajemy rozgniecionego widelcem banana, siemię lniane  oraz olej rydzowy- wyrabiamy na gładką masę. Dosładzamy cukrem waniliowym i 2 łyżkami podkarpackiego miodu spadziowego . Dodajemy drobno posiekaną śliwkę i dokładnie mieszamy.  Formujemy małe placuszki  i smażymy do dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z jabłkami skarmelizowanymi na miodzie z dodatkiem trójniaku.
Jabłka ze skórką kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki miodu, kiedy zacznie się pienić dodajemy jabłka, trawę cytrynową  oraz trójniak.  Prażymy do momentu aż jabłka stracą surowość, ale zachowają swoją zwartą konsystencję.
Na talerzu podajemy spadziaki, obok układamy jabłuszka, które dekorujemy suską sechlońską, jeżynami i miętą.  Podajemy z miodem spadziowym.






1 komentarz:

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2400 blogów z 22 kategorii, dzięki czemu tworzymy największą w Polsce tego typu platformę łączącą wszystkie blogi w jednym miejscu.

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)