Bezmączne podkarpackie spadziaki miodowe z amarantusa i suski sechlońskiej z karmelizowanym miodowym jabłkiem grójeckim
Składniki:
·
szklanka ziaren amarantusa
·
2 szklanki wody
·
1 duży dojrzały banan
·
3 suski sechlońskie
·
łyżka oleju rydzowego
·
4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
·
2 łyżki siemienia lnianego mielonego
·
2 jabłka grójeckie
·
łyżeczka cukru waniliowego
·
olej rzepakowy do smażenia
·
kieliszek trójniaku
· 1
łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
· do dekoracji jeżyny, suska sechlońska i listki świeżej mięty
Amarantus gotujemy w osolonej wodzie do
miękkości. Do gorących ziaren dodajemy rozgniecionego widelcem banana, siemię
lniane oraz olej rydzowy- wyrabiamy na
gładką masę. Dosładzamy cukrem waniliowym i 2 łyżkami podkarpackiego miodu spadziowego . Dodajemy drobno posiekaną
śliwkę i dokładnie mieszamy. Formujemy małe placuszki i smażymy do dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z jabłkami
skarmelizowanymi na miodzie z dodatkiem trójniaku.
Jabłka ze skórką kroimy w kostkę. Na
patelni podgrzewamy 2 łyżki miodu, kiedy zacznie się pienić dodajemy jabłka,
trawę cytrynową oraz trójniak. Prażymy do momentu aż jabłka stracą surowość, ale zachowają swoją zwartą konsystencję.
Na talerzu podajemy spadziaki, obok układamy jabłuszka, które dekorujemy suską sechlońską, jeżynami i miętą. Podajemy z miodem spadziowym.
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2400 blogów z 22 kategorii, dzięki czemu tworzymy największą w Polsce tego typu platformę łączącą wszystkie blogi w jednym miejscu.
OdpowiedzUsuń