Jaglany deser na wielkopolskim serze smażonym zwieńczony masą śliwkowo-pomidorową
Składniki na jaglany deser serowy:
·
3/4 szklanki kaszy jaglanej
·
1,5 szklanki wody
·
szczypta soli
·
250 g wielkopolskiego sera smażonego naturalnego
·
3-4 łyżki
podkarpackiego miodu spadziowego (do smaku)
·
garść uprażonych pestek dyni
·
garść uprażonych orzechów włoskich
Składniki
na masę śliwkowo-pomidorową:
·
1/2 dużego
mięsistego pomidora malinowego
·
65 g śliwek (waga po usunięciu pestek)
·
3/4 łyżki
mąki ziemniaczanej
·
3 łyżki
zimnej wody
·
ok. 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego (do smaku)
·
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
·
łyżka zimnego masła
Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej
wodzie. Dodajemy do niej wielkopolski ser smażony i całość dokładnie
blendujemy. Dosładzamy 3 łyżkami miodu
spadziowego. Dodajemy przesiekane orzechy i pestki dyni. Całość dokładnie
mieszamy.
Pomidora filetujemy, śliwki pozbawiamy pestek. Warzywa i owoce blendujemy na gładką masę
razem z 2 łyżkami miodu i cukrem waniliowym. Całość zagotowujemy i zagęszczamy
mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Kiedy masa zacznie gęstnieć,
dodajemy do niej zimne masło. Masę studzimy.
Za pomocą specjalnej obręczy do serwowania
dań składamy deserki. Z podanych proporcji powinniśmy przygotować ok. 4 desery. Na dno wykładamy 1/4 masy z serowo-jaglanej- dokładnie ubijamy
łyżką. Następnie na każdy deser wykładamy po łyżce masy śliwkowo-pomidorowej.
Zdejmujemy obręcz. Deser zdobimy śliwkami
i orzechami włoskimi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz