Regionalne Rafaello i Ferrero Rocher
Składniki:
·
500 g ugotowanego młodego bobu z łupinkami
·
100 g białej czekolady
·
100 g zmielonych migdałów
·
200 g wielkopolskiego sera smażonego
·
kilka sztuk suski sechlońskiej
·
kilka całych migdałów
·
4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
·
2 czubate łyżki kakao
·
4 czubate łyżki mleka w proszku
·
2 łyżki cukru pudru do masy czekoladowej
·
obwarzanek krakowski- kilka sztuk
·
sezam jasny
·
sezam czarny
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do
miękkości. Odcedzamy. Do gorącego bobu z łupinkami dodajemy białą czekoladę.
Blendujemy na gładką masę. Dodajemy wielkopolski ser smażony oraz podkarpacki
miód spadziowy i ponownie blenudjemy. Dodajemy zmielone migdały. Całość
dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy mleko w proszku,
do drugiej kakao oraz cukier puder. Obie masy ponownie dobrze mieszamy.
Obwarzanki (najlepiej kilkudniowe) ścieramy na bułkę tartą. Suskę sechlońską
dzielimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy trzy talerze. Na jednym wysypujemy
obwarzankową bułkę, na drugi sezam jasny, na trzeci ciemny. Najpierw
przygotowujemy jasne kulki- palce oprószamy bułką, bierzemy odrobinę masy
zielonej (z mlekiem w proszku) robimy placuszek- masę należy dość obficie
podsypywać bułką obwarzankową. Na środku układamy kawałek suski sechlońskiej i
formujemy zgrabną kulkę. Obtaczamy ją w białym sezamie. Czynność powtarzamy do
wyczerpania masy. Podobnie postępujemy z masą czekoladową, z tym że do środka
dajemy cały migdał, a kulkę obtaczamy w czarnym sezamie. Kulki możemy zawinąć w
pazłotko i obwiązać wstążeczką lub ładnie ułożyć na paterze. Pyszny deser
gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz